Cookie Consent by Free Privacy Policy website Begrepp och termer i trafikinformation | Mälardalstrafik Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Förstå trafikinformationen

Ibland dyker det upp formuleringar i trafikinformationen som kan vara svåra att förstå, särskilt när du snabbt vill veta hur din resa påverkas. Här förklarar vi vad några vanliga begrepp betyder, så att du enklare kan tolka läget och planera din resa.

Förstå trafikinformationen

Ibland dyker det upp formuleringar i trafikinformationen som kan vara svåra att förstå, särskilt när du snabbt vill veta hur din resa påverkas. Här förklarar vi vad några vanliga begrepp betyder, så att du enklare kan tolka läget och planera din resa.

Begrepp och termer

Signalfel

Ett signalfel innebär sällan att själva signalen är trasig. I de flesta fall har signalen slagit om till rött, manuellt eller automatiskt, av säkerhetsskäl. Detta sker för att garantera säkerheten för tåg, passagerare och andra trafikanter.

Exempel på orsaker kan vara ett rälsbrott eller att en bom vid en plankorsning inte fällts ner korrekt.

Järnvägens signaler bidrar till säkerheten

Signalerna är en del av järnvägens säkerhetssystem. De informerar lokföraren om läget på spåret och kan även automatiskt bromsa tåget, genom det som kallas Automatic Train Control (ATC), om föraren inte kan göra det.

Elfel

Ett elfel är precis som det låter, problem med elförsörjningen av en eller annan anledning. Eftersom våra tåg drivs med elektricitet från kontaktledningar kan elfel göra att tågen inte kan köra alls, eller bara med begränsad hastighet. 

Ett elfel kan rent konkret innebära exempelvis en nedriven kontaktledning eller att ett strömavbrott lett till att en eller flera sträckor blivit strömlösa. När ett elfel inträffar kan det leda till stopp i trafiken, omledning av tåg eller att tågen måste köras med reservkraft, vilket oftast innebär förseningar.

Spårfel och växelfel

Spårfel innebär problem med själva rälsen, som sprickor eller skador vilket kan påverka tågens framkomlighet. Växelfel handlar om tekniska problem med de mekanismer som styr växlarna. Båda felen kräver ofta snabba reparationer för att trafiken ska kunna flyta på säkert.

Fordonsfel och tekniskt fel

Både fordonsfel och tekniskt fel kan ha en mängd olika orsaker kopplat till tågens funktion. Det kan handla om dörrar som inte stänger ordentlig, problem med bromsarna, ATC- eller ETCS-fel (system som övervakar att hastigheterna hålls och att tågen inte passerar stoppsignaler) med mera. Ibland kan felet lösas snabbt på plats, men i vissa fall behöver tåget tas ur trafik för reparation.

Kontaktledningsfel

Kontaktledningsfel uppstår ofta efter stormskador, nedfallna träd eller kopparstölder. Reparationer kräver att strömmen stängs av och ledningarna säkerhetsjordas, vilket kan orsaka längre förseningar i trafiken.

Sen vändning

En sen vändning inträffar när ett tåg anländer sent till sin slutstation och därför inte kan avgå i tid på nästa avgång. Då har något hänt som lett till försening för tåget i en tidigare körning och resultatet blir att nästa tur startar sent.

Obehöriga i spårområdet (spårspring)

När obehöriga personer rör sig i spårområdet stoppas all tågtrafik i det aktuella området av säkerhetsskäl. Polisen tillkallas för att genomsöka området, och först när det är fritt kan Trafikverket släppa fram tågtrafiken igen.

Följdorsaker

Följdorsaker är som det låter, något som uppstår när en tidigare händelse leder till ytterligare störningar. Några exempel:

  • Trängsel på spåret: Ett försenat tåg kan blockera spåret för andra tåg som då måste vänta. 
  • Trafikomläggning: Ett tåg kan behöva ändra rutt eller spår och det kan påverka andra avgångar.
  • Personal på försenat tåg: Om personal på ett tåg ska byta arbetsplats till ett annat tåg vid en station, men är på ett tåg som är försenat, kan även nästa tåg som måste invänta personalen bli försenat.
  • Kö till plattform: Tåg kan av olika orsaker bli kvar längre än planerat vid en stationsplattform. Då måste andra tåg som ska använda samma plattform invänta sin tur. 

Trafikledning och driftledningscentral (DLC)

Hos Trafikverket finns trafikledning för järnvägen som har en central roll att övervaka och styra tågtrafiken på den svenska järnvägen. Vid förseningar, olyckor eller tekniska problem omdirigerar trafikledningen tågen, de informerar övriga tågoperatörer och tar beslut om trafikprioriteringar.

Hos Mälardalstrafiks trafikföretag Transdev finns en Driftledningscentral (DLC). De arbetar med personal-, fordonsledning- och informationsledning för vår trafik med Mälartåg.

Om trafikledningen hos Trafikverket meddelar att det uppstått trafikstörningar som leder till att tåg behöver ledas om eller ställas in är det DLC hos respektive tågbolag som planerar om sina omlopp och bestämmer vilka avgångar som eventuellt ska ställas in, för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för en bra trafik, med så lite störning som möjligt för dig som resenär.